Inhoud

De 9 thema’s en gastsprekers voor het Leerjaar 2019-2020 zijn:

1. Verlangen naar Leven                  6 – 7 september 2019
‘Ik wil graag echt zijn’.

Ieder leven heeft een unieke, kostbare oorsprong en bestemming, verbonden met een zuivere levensbron. Wie kent niet het verlangen hiermee verbonden te raken: te worden wie je ten diepste bent.  Dit verlangen is een krachtige motor. Er zit bovendien een geheimvolle, liefdevolle wederkerigheid in elk wezenlijk verlangen: datgene waar jij naar verlangt, verlangt zich ook te verbinden met jou.

Verlangen en spiritualiteit hebben alles met elkaar van doen. De eerste tweedaagse van dit leerjaar spiritualiteit gaat over het ontdekken, verkennen en leren luisteren naar het verlangen wat er in jou leeft. Meestal fluistert het. Hoor ik het? Geef ik er gehoor aan?

Gastspreker: Claudia Theinert

 

2. Aandachtig leven: zien wat is         27 – 28 sept. 2019
‘Bij de dingen zijn, dat geeft me rust en grond’.

We weten allemaal wat het is: overprikkeld zijn. De ervaring dat je met je aandacht nergens meer bij bent. Deze tweedaagse gaat over aandachtig leven. Je aandacht richten op één ding, maakt zuiver, eenvoudig en rustig. Het is een belangrijke spirituele oefening. Aandachtig leven is ook eerbiedig leven. Maar hoe doe ik dat? Hoe schep ik er de tijd voor? Hoe beperk ik prikkels? Hoe richt ik mijn aandacht op dat ene? En wat kan er dan gebeuren?

Gastspreker: Wil Derkse 

 

3. Mijn weg vinden.                                1 – 2 november  2019
‘Zit ik wel op het goede spoor?’

Richting vinden in mijn leven. Mijn weg, mijn plaats vinden in deze wereld. Waar wil ik me aan wijden? Waar laat ik me door leiden? Hoe onderscheid ik in de veelheid van mogelijkheden – steeds opnieuw – wat mijn roeping, mijn weg en plaats is in dit leven?

Gastspreker: Peter Nissen

 

4. De moed om jezelf te zijn               6 – 7 december 2019
‘Moed is een deugd. Het helpt te leven’.

Hoe staat het met mijn moed? Durf ik te leven? Durf ik anders te zijn dan de mensen om me heen? Durf ik een ander pad in te slaan, dan het vertrouwde waar ik op zit? Trouw aan de zachte stem van mijn diepste zelf. Innerlijk verbonden met het leven dat me geschonken wordt. Daarin grond en geborgenheid vinden. Van daaruit aan het licht komen in de wereld. Geboren worden: kwetsbaar en krachtig. In vertrouwen. Niet wetend wat deze overgave brengen zal.
Wil ik dit? Durf ik het aan?

Gastspreker: Gideon van Dam

 

5. De kracht van leven in verbinding         31 jan. – 1 feb. 2020
‘Iemand zijn, maar niet alleen’.

Deze vijfde bijeenkomst gaat over het belang van verbondenheid: de kracht van leven in verbinding met jezelf, met de ander, met God misschien. Eigenheid en verbondenheid. Iemand zijn, maar niet alleen. Ieder mens is uniek en heeft een unieke roeping. Tegelijk verlangt iedere mens ook naar geborgenheid en een verband; een gemeenschap van mensen waarin hij/zij zich welkom weet en opgenomen.

Een voedend verband. Het is essentieel op je spirituele pad.
Hoe vind ik mijn gemeenschap, waar ik verbonden kan zijn met anderen, zonder mezelf kwijt te raken of me te isoleren? Een gemeenschap waar ik mee kan werken aan betekenisvol samenleven? Wie kan ik voor de gemeenschap zijn, wat kan ik voor de gemeenschap betekenen?

Gastspreker: Joris Vercammen

 

6. De kracht van de stilte                                   6 – 7 maart 2020
‘Wie de stilte zoekt, vindt wat is verloren’.

De stilte is een van de krachtigste instrumenten bij het gaan van jouw weg naar de bron van Leven. Ze voert je vanuit de verdwaaldheid, de veelheid en versplintering terug naar wat er wezenlijk toe doet.
Heb ik zelf hier ook iets van ervaren? Wat brengt de stilte mij? Ken ik het verlangen naar stilte? Is mijn leven stil genoeg?
Deze bijeenkomst gaan we de werking en de weg van de stilte samen verder verkennen.

Gastspreker: Kees Waaijman

 

7. Gebrokenheid: over donker en licht             3 – 4 april     2020
‘De parel groeit, waar de oester gewond is’.

Het leven is niet maakbaar: regelmatig is het chaotisch, zit het tegen, doet het zeer. Hoe verhoud ik me ermee, als mijn leven niet gaat zoals ik het wil? Veel wijsheids-tradities leren dat juist in moeilijke tijden, in de woestijn van ons leven, licht, inzicht en wijsheid groeien kan; en liefde en compassie. Beproevingen en tegenslagen kunnen het beste in ons naar boven halen.
Maar hoe? Hoe leer ik ontvankelijk zijn, ook voor wat pijn doet? Wat geeft mij licht en kracht om in tijden van tegenslag door te gaan?

Gastspreker: Ria van den Brandt

 

8. Waar geloof ik in?                                             1 – 2 mei    2020
‘Ik kan dragen, omdat ik me gedragen weet’.

Wat je ook gelooft: hetgeen waar je in gelooft kan een bron van kracht zijn in je leven. Ken ik dat?
Waar geloof ik in?  Heb ik het idee dat ik op mezelf sta in dit leven of weet ik me ook gedragen en geborgen in iets wat groter is dan ‘ik’?

Gastspreker: Jan van Hooydonk

 

9. Samen op weg.                                                   29 – 30 mei   2020
‘Je naaste beminnen, als jezelf’.

Samen op weg, met de liefde als gids. Om gaandeweg meer en meer te mogen worden wie we in wezen zijn, tot bloei te komen; en daarmee ook een vreugde en zegen voor de wereld om ons heen te zijn, wat uitzicht geeft op gelukkig leven.

Gastspreker: Claudia Theinert